Claes Uddgren

Tvåmannaduell i Rotax Junior (SRW del 2:6)

Förra årets mästare i Junior 125, Rasbos Sebastian Svensson kör i år även i Rotax Junior, där hans ende riktiga konkurrent i premiärracen var Umeås Greta Rosén. De fightades hela helgen med Sebbe i topp under lördagen och Greta först i mål under söndagen.

Rotax Junior Lördag

Som nämnts i Rotax Max-texten så fungerade inte transpondersystemet under lördagen, så det blev lottning istället. Det blev då så att Greta Rosén blev master med Tuva Garbman bredvid sig, medan Sebbe Svensson och Alicia Rudolfsson fick samsas i det andra ledet. David Törnblom och Lucas Brink hamnade i det tredje.

Greta kom att leda första heatet i ungefär 1,5 varv innan Sebbe pep förbi. Så såg det också ut under resterande varv med David trea hela vägen före Theodore Eklund och Tuva på femte plats. Efter henne kom de båda Helsingsingborgsdebutanterna Leonard Calota och Wictor Gustafsson.

I det andra heatet blev Theodore master med Jennifer Nord på yttern. Man vände på första heatets startuppställning vilket innebar att Sebbe fick starta som sjua och Greta som nia.

Iväg ut på första varvet ledde Theodore före Jennifer, Sebbe, Lucas och Greta. När Theodore sedan gjorde ett litet misstag och gled ut en bit, kom Sebbe farande och nöp ledningen med Jennifer tvåa och Greta ny trea tills hon plötsligt fick problem och bröt. Theodore kunde då ta tredjeplatsen och hålla den till mål före David och Lucas.

Till den första finalen blev Sebbe placerad som master med Theodore bredvid. Andra ledet hade David och Leonard på plats med Daniel Lundfors och Tuva i tredje. Greta och Jennifer parkerade sig i fjärde ledet, men Jennifer hade kommit på efterkälken och körde felaktigt upp sig till sin plats, så hon blev diskvalificerad.

Sebbe och Theodore kom igång först, men medan Sebbe seglade vidare mot en klar seger, så blev Theodore omkörd av David och Daniel. Greta hann aldrig komma igång på riktigt, förrän hennes tidigare problem återkom och strandade henne på nytt. Sedan var det fritt fram för masterfyran Leonard att belägga femteplatsen före Lucas.

Före sista finalen bytte man "allt" på Gretas kart och sedan verkade problemen vara avhjälpta, men hon fick starta från 14:e rutan med endast Jennifer bakom sig på 15:e.

Sebbe Svensson hade nu inga problem med att sticka ifrån de andra och vinna den andra finalen som han ville. Men en varvad förare fick lite "hjälp" att flytta på sig, vilket inte innebar någon bestraffning för Sebbe. David var tvåa mest hela tiden, men från kön stormade tjejerna fram och när målflaggan föll, så var Greta tvåa och Jennifer fyra med David emellan sig. Leonard höll annars fjärdeplatsen tills Jennifer blåste förbi. Sjätte man i mål var Wictor, men han hade tryckt i nosen och med fem sekunders tillägg blev han nia istället. Därmed blev Fredrik Lindholm ny sexa.

Rotax Junior Söndag

Nu blev det tidskörning och då var Greta snabbast följd av Sebbe. Jennifer satte den tredje bästa med debutanten Daniel fyra. David var femma men fick ju starta från fjärde rutan, eftersom debutanterna alltid ska stå sist i kvalheaten. Sjätte tid gick också till en debutant, nämligen Leonard och även sjunde snabbast var en debutant, Maximilian Marnell.

I första heatets första kurva blev det en touch mellan Greta och Sebbe, varvid den senare hamnade utanför banan och kom upp i köslutet. Sebbe körde sedan sex varv men kastade sedan in handduken och körde in i depån.

Greta ledde under alla varv och David var lika klar tvåa hela vägen precis som Alicia på tredjeplatsen. Leonard avancerade till fjärde plats före Daniel, Theodore och mastertrean Jennifer, som möjligen sinkades av masterparets krock.

I det andra heatet tog Sebbe det försiktigt genom första kurvan varvid Greta kunde ta täten före Jennifer. Därefter lade Sebbe på ett kol och körde om båda tjejerna. Denna ordning stod sig sedan till målet var nått med David på fjärde och Theodore på femte plats under samtliga varv.

Alicia låg på sjätte plats efter öppningsvarvet men började sedan rasa bakåt och blev till slut sista ekipage i mål på elfte plats. Daniel tog istället hand om sjätteplatsen, medan Leonard krockade med någon och bröt.

Till första finalen fick Greta Rosén inta masterpositionen med David Törnblom bredvid sig.  Bakom dem återfanns Jennifer Nord och Daniel Lundfors. Tredje ledet innehöll Theodore Eklund samt Sebbe Svensson.

När startljusen slocknade tog Greta och David täten med Jennifer trea, Sebbe fyra och Theo femma. Ganska snart gick Sebbe upp till andraplatsen och närmade sig Greta, men hon höll undan till målflaggan. Jennifer körde också om David och tog därmed tredjeplatsen före David, Theo och Daniel. Leonard tog hand om sjundeplatsen.

Den andra finalen blev thrillerbetonad. Greta tog täten direkt med Jennifer och Sebbe i släptåg. Men redan innan första varvet var avverkat, hade Sebbe smitit upp på andraplatsen. Efter flera varvs kämpande tog Sebbe över i ledningen, men Greta kom snart tillbaka. Den andra gången Sebbe tog ledningen, så fick han den gratis då Greta åkte av i målkurvan. Hon klarade missen galant men tappade fart och var ånyo tvåa. Sedan blev det en febril jakt fram till det sista varvet. I detta varvs första kurva lyckades Greta pressa sig förbi på insidan och sedan behålla ledningen under hela varvet till målflaggan.

Jennifer var en solklar trea med Theo fjärde man från start till mål med David tätt i hälarna. På sjätte plats kom Järfällas Anton Holmberg, som hade gjort ett kanonrace i det tysta från tolfte startrutan. Alicia Rudolfsson innehade niondeplatsen i den första finalen när något hände med karten så att hon sedan inte kunde ställa upp i den sista finalen.

  • M