Claes Uddgren

Världsfinal 1:2 för IAME X30

IAME:s världsfinal körs som alltid på kartbanan i Le Mans. Nytt för i år var att man hade delat upp klasserna på två helger, så i skrivande stund har X30 Senior och Junior inte börjat tävla än. Färdigåkt är det emellertid för de övriga klasserna.

Z-1

Denna klass är för dem som normalt tävlar i KZ. Så bland de 18 förarna fanns hela fyra svenskar med. Den kände estländaren Markus Kajak dominerade allting från tidskörning på vått underlag till final på torr bana. Albin Karlsson var med sin Birel bäste svensk med fjärde tid på tidskörningen. Sedan följde Patrik Janssons Birel på åttonde plats, Simon Sundahls Falcon på 13:e samt Simon Billmans Leclere på 14:e plats.

Gänget fick köra inte mindre än sex kvalomgångar. Efter dessa var Albin femma, Patrik åtta, Simon S tia och Simon B tolva. Härnäst blev det förfinal, där Albin tyvärr bröt utan att få ett enda varv noterat. Patrik gick nu i mål som sjua, Simon B som tia och Simon S som elva.

Finalen såg en del dramatik utom för Kajak. Patrik vinkades nämligen av som fyra, men dels hade han tryckt in nosen, dels hade han (ofrivilligt?) lämnat banan så det blev hela tio sekunders strafftillägg och ras till en slutlig tiondeplacering.

Albin startade från 17:e rutan, körde upp sig till nionde plats i mål och tjänade sedan två positioner på andras tillägg, så hans slutplacering blev sjua. Simon Billman vinkades av som tia, men även han hade klämt in nosen så han blev istället tolva till slut med Simon Sundahl på nionde plats.

KA 100

En för mig okänd klass med 18 deltagare, däribland SMK Örebros förre förare Rafael Theveny, som numera kör på fransk licens. Han inledde svagt med tionde tid på tidskörningen. Sedan avverkades sex lopp och efter dessa hade Rafael spottat upp sig till femte plats. Tidsettan Ewan Carrot var värst även nu men inte i fortsättningen. I förfinalen körde Rafael om allihop och tog målflaggan först. Men man sade att han hade orsakat en krock och gav honom därför fem sekunders tillägg, vilket innebar ras till nionde plats. Då vann istället Lilian Forny.

Rafael hade det höga tempot kvar i kroppen och startade omgående en ny klappjakt mot täten och det lyckades nästan. Vid mållinjen var han bara 35 tusendelar efter segraren Julian Chastanet och blev alltså tvåa.

Mini X30

Ludwig Granquist tillhörande Kristianstads KK var ende svensk i denna Miniklass. Då han tävlar i Sverige i Junior 60 med just en IAME-motor i sin Falcon, så passade det ju bra. Klassen hade hela 88 deltagare, vilka körde i tre tidsgrupper och sedan saxades. När det var klart, så låg Ludde på 44:e plats. Sedan blev det fem kvalomgångar och det gick riktigt bra fram till det sista heatet. Här förlorade han säkert tio positioner totalt, men trots allt så avancerade han upp till 37:e plats. Det kördes sedan tre semifinaler varur de tolv bästa gick till final. Ludde blev tia i sin semi, vilket innebar startruta 30 till finalen.

I sitt sista race för helgen körde Ludde upp sig till 26:e plats i mål och tjänade sedan en position efter det att tidstillägg hade delats ut. Så 25:e plats av 88 är ju inte fy skam. Vann gjorde Gianmatteo Rousseau från Panama.