Claes Uddgren

Victorsson enda glädjeämnet i EM

Det har nyligen körts en EM-tävling för OK och OK Junior i Kristianstad. Den större klassen innehöll åtta svenskar och den mindre 18. Tyvärr gick det inte något vidare för 17 av dem, men Philip Victorsson lyckades i alla fall få med sig en sjätteplats hem till Frillesås efter att ha startat fyra i OK-Juniorfinalen.

OK

Det började bra med Linköpings Dino Beganovic fyra på tidskörningen, medan hemmahoppet Noah Milell bara var 26:a. Sedan följde nästa hemmahopp Sebastian Persson på 39:e plats, Oscar Hedqvist på 58:e, Hugo Lindström på 59:e, Albin Karlsson på 61:a, Emil Flygare på 63:e samt Cecilia Hedqvist på 64:e plats bland de 66 åkarna.

Det kördes fem kvalomgångar, där det länge gick mycket bra för Dino eller vad sägs om raden 3-4-2-2 efter fyra åk? Tyvärr gick det lite sämre i det sista med en 17:e plats. Detta räckte då för att få starta från tionde rutan i den enda finalen, där engelsmannen Dexter Patterson stod master med italianon Lorenzo Travisanutto bredvid sig.

Noah kvalade med nöd och näppe in på 30:e plats. De övriga blev utslagna med Sebastian på 43:e plats, Albin på 59:e, Hugo på 63:e, Oscar på 64:e, Cecilia på 65:e och Emil på 66:e och sista plats.

I finalen kämpade Dino sig upp till nionde plats men föll snart ner till tolfte och började därifrån kriga med den välkände ryssen Kirill Smal. De bytte plats flera gånger. På sjunde varvet kastade Kirill sig förbi Dino och slog sedan på en tvärnit. Dino blev överraskad och hann inte bromsa, så han smällde rakt in i Kirill så att båda brakade av banan. Ryssen bröt på fläcken, medan Dino startade om som 30:a. När målflaggan hängdes ut, så var Dino uppe på 23:e plats, men nosen blev ju intryckt vid krocken och kostade honom fem sekunders tillägg och ras till en slutlig 27:e plats.

Noah började omedelbart en kraftig upphämtning från 15:e startraden. Han tog sig otroligt nog ända fram till tolfte plats, men även han hade tryckt in noskonen, så det blev bara 17:e plats till slut.

Det blev till sist tredubbelt Italien i topp genom Travisanutto, Gabriele Mini och Luigi Coluccio. Pattersson slutade fyra.

OK Junior

Klassen hade hela 89 deltagare. Under tidskörningen briljerade Kvänums Theo Wernersson med fjärde tid. Sedan kom Philip Victorsson med elfte, Sebastian Hedin (som kom direkt från en Järfälla-seger) med tolfte tid, William Karlsson på 22:a plats, Caspian Hagman på 25:e, Axel Malja på 28:e, Vigor Hjorvard på 34:e, William Siverholm på 42:a, Norton Andreasson på 44:e, Calle Bergman på 54:e, Sebastian Kinnmark på 58:e, Ville Malja på 70:e, Neo Ringdahl på 73:e, Neo Rocksjö på 77:e, Oscar Pedersen på 79:e, Joel Granfors på 81:a, Sixten Odenberger på 85:e, Robbie Avidan på 86:e samt Wilmer Wallenstam på 88:e plats.

Sedan man kört alla kvalomgångar så låg Philip bäst till på fjärde plats, medan Theo hade backat en aning till åttonde. William K höll sig också kvar i toppskiktet med 17:e plats, medan Caspian föll något ner till 28:e. Samma sak för Axel, som dock också gick till final med sin 31:a plats. William S tog däremot ett stort steg framåt och kom med i den enda finalen med sin 34:e plats.

Norton missade tyvärr tåget med sin 37:e plats. Vigor slutade som 42:a, Calle som 57:e, Sebbe Hedin som 58:a, Neo Rocksjö som 71:a, Sebbe K som 72:a, Wilmer som 74:a, vilket ju ändå var bättre än sin tidskörningsposition. Neo Ringdahl blev slutlig 80:a, Ville 81:a, Oscar 82:a, Joel 84:a, Sixten 86:a och Robbie 88:a.

Av de sex finalisterna, så försvann William K efter elva varv och rankades då som 32:a, medan Theo passerade mållinjen 15 gånger, innan det var slutåkt med en 31:a plats som resultat.

De övriga fyra kom alltså i mål med Philip som den klart bäste i gänget med sjätte plats. Men det var så tight i toppgänget att det bara fattades 5,825 sekunder upp till den segrande Jamie Day, som är medlem i det engelska teamet Lennox Racing. Däremot tävlar han för ett okänt land - något arabland?

William Siverholm tog sig fram till 20:e plats, men nosen satt fel, så han dumpades till 25:e plats och då blev överraskningen Axel Malja från Malmö näst bäste svensk på 23:e plats.

Caspian Hagman blev avhängd och kom sist men kom i alla fall i mål som 28:a - alltså samma plats som han startade ifrån.