Marie Radne

Vigor hur långt som helst

Det kom 15 förare till start. Det beror naturligtvis på att det finns tre konkurrensklasser: Junior 125, OK Junior samt X30 Junior. I Junior 125 och OK Junior är man dessutom inte bunden till bara en motortyp.

Rotax Junior

Nu blev det ändå spännande race med åtminstone fem förare med vinnarkvalitet. Under tidskörningen toppade Lucas Björk, som var tidig med de rätta inställningarna så fort det hade torkat upp efter morgonens regn. Han cirkulerade runt på 46,668 sekunder. Tvåan Wilgot Edqvist från Morin Racing Academys stall behövde 47,114 med Vigor Hjorvard strax efter på 47,360. Albin Karlsson var fyra på 47,462 och Casper Jansson femma på 47,769. Sexa blev fjolårets MKR-vinnare i Mini, Junior Jonsson, som i sin debut körde på 47,885. Ingen av de övriga kom under 48 sekunder.

Om Lucas hade de bästa inställningarna under tidskörningen, så verkade det vara tvärtom i första heatet, där han miste sin ledarposition redan i andra kurvan och sedan snabbt föll bakåt till femte plats.

Det var Wilgot, som var snabbast med att smita förbi Lucas. Vigor hakade snabbt på och jagade sedan Wilgot under samtliga varv. Till slut lyckades Vigor ta sig förbi och vinna med dryga två sekunder. Men i efterbesiktningen torskade han på nosen och med fem sekunder extra blev Vigor nerflyttad till femte plats.

Casper var under något varv också före Wilgot, men den sistnämnde tog tillbaka placeringen och utropades senare till vinnare före Casper, Albin och Lucas. Junior hade emellertid lite för stor respekt för de andra och tillät sig att bli omkörd av Arvid Rosén och Astrid Almlöf.

I det andra heatet fick mastern Lucas bara leda till tredje kurvan innan Wilgot smet förbi. Raset fortsatte, då både Vigor, Albin, Casper och Arvid gled förbi. När Albin sedan började kriga intensivt med Vigor, så kunde Wilgot gå loss och ta sin andra raka seger. På allra sista varvet lyckades Albin snuva Vigor på andraplatsen.

Arvid tog över fjärdeplatsen, då Casper började få problem och sakta dalade bakåt till en blygsam åttondeplats. Lucas blev istället femma före Astrid, Patrik Jansson och Junior. Men den sistnämnde hade inte nosen på rätt plats och skickades ner till 13:e plats.

Därmed var det dags för den första finalen med Wilgot som master med Albin bredvid sig. Vigor stod i andra led med Lucas på yttern. Tredje led innehöll Casper och Arvid, medan fjärde hade Patrik och Astrid.

När startljusen slocknade tog Wilgot täten före Albin, Casper, Vigor, Patrik och Anna Glaerum. Det blev troligen en krock mellan Lucas och Arvid, för ut ur första (skymda) kurvan kom Lucas med en trasig ljuddämpare, som tvingade honom att bryta, medan Arvid Rosén hamnade långt bak i kön.

Vigor kunde tämligen snabbt ta sig förbi Casper, men då hade Wilgot och Albin redan fått ett alltför stort försprång, så denna ordning stod sig till målet. Bakom tättrion lyckades Patrik också smita förbi Casper och dessutom köra ifrån honom. Istället fick Casper sällskap till mål av Astrid, medan Junior jobbade sig upp till sjunde plats före Anna.

I den sista finalen var Vigor på bettet och lade sig omedelbart i Wilgots bakbåge. Och redan innan ett varv var avverkat, så hade de bytt plats. Härefter höll Vigor Hjorvard undan alla 16 varv. Wilgot Edqvist ledsnade lite mot slutet och var till slut nästan tre sekunder efter Ricciardo-föraren i mål.

Casper Jansson var trea från start, men han lyckades inte hålla undan för Albin Karlsson, som därmed stal den sista pallplatsen. Casper blev helt avkopplad men kunde åtminstone behålla fjärdeplatsen med god marginal till Patrik Jansson, en uppåkande Arvid Rosén samt Junior Jonsson. Astrid Almlöf blev bäst av tjejerna på åttonde plats. Lucas var aldrig med i matchen utan blev siste man i mål.