Claes Uddgren

Vigor i topp i tre av fyra race

Vigor Hjorvard (ett svenskt vikinganamn och inte utländskt som jag länge trott) dominerade den tyvärr tunna Rotax Junior, där det redan efter förra tävlingen stod klart att Wilgot Edqvist hade vunnit Rotax Challenge-serien. Så Wille körde liksom tidigare i Lidköping i Rotax Senior istället.

Rotax Junior

Det kom bara nio förare till start. Hemmahoppet Junior Jonsson lät sin Kosmic vila och körde istället samma Goldcart, som Patrick Rundquist tävlade med i Rasbo en vecka tidigare. Men Junior hade en egen motor, som inte var lika vass som Patricks, så pga av detta och ovanan vid karten, så var Junior klart sist på tidskörningen.

Vigor Hjorvard i sin sedvanliga Ricciardo toppade med 46,067 sekunder. Sedan följde alltid kvalsnabbe Lucas Björk på 46,130, Arvid Rosén på 46,164 och Albin Karlsson på 46,275. Ny i klassen var Sebastian Svensson, som efter ett år i Junior 60 nu är mogen för Rotax Junior med en gammal Gillard köpt från Casper Jansson. Det var naturligtvis ovant för Sebbe, som nu blev sjua.

Det blev ett så rafflande förstaheat, så man glömde att det bara var nio kartar på banan. Vigor tog täten före Arvid och Lucas, men den sistnämnde blev snart omkörd av Albin.

Arvid tog sedan täten, varvid Vigor gjorde ett misslyckat försök (en på tok försen inbromsning) att ta tillbaka ledningen och istället ramlade ner till tredje plats bakom Albin. Den sistnämnde körde sedan utan besvär om Arvid och blev därmed den tredje ledaren på bara några varv. Men Arvid har blivit en härdad kille under årets alla duster, så han kunde lite senare ta tillbaka förstaplatsen för gott. Därvid hakade Vigor och Lukas på, så Albin fann sig nu vara nere på fjärdeplatsen igen. Hela kvartetten trängdes inom 0,8 sekunder, så det var nog många föräldrar som bet på naglarna.

Patrik Jansson startade från sjätte rutan men låg klar femma loppet igenom med Astrid Almlöf efter sig i mål. Sebbe var en kort stund sexa men rasade ner till sista plats i mål. Eftersom det var så otroligt spännande i täten, hade man inte tid att kolla in de övriga.hade morskat upp sig

Det andra heatet blev inte hälften så spännande, då Vigor ledde från start till mål före Arvid. Lucas kom iväg som trea med Anna Glaerum fyra. Anna var säkert revanschsugen efter att ha förlorat en duell om sjätteplatsen med Astrid Almlöf i första heatet. Hon klippte snart Lucas och låg sedan ganska länge trea tills Albin från en tidig femteplats hade morskat upp sig och kört om både Lucas och Anna. Vid omkörningen av Anna så passade Lucas på att följa med. Men Anna körde än en gång om Lucas och grejade därmed fjärdeplatsen före Lucas och Patrik.

Dags för final med Vigor och Arvid i första startled. Albin och Lucas stod i andra led med Anna och Patrik i tredje.

Från startögonblicket i första finalen var det Vigor, Albin och Arvid i täten och så såg det även ut vid målgången. Lucas kom iväg som fyra men blev snabbt passerad av Anna för gott. Men Lucas fick inte behålla femteplatsen, då nosen satt på sniskan, så med fem extra sekunder blev han istället sist. Junior gjorde en olaglig start och kom i mål strax efter Lucas, men Junior fick tre sekunder extra för startmissen och blev då förflyttad till sjunde plats. Så Astrid blev femma före Patrik.

Medan Vigor tog ledningen för den andra finalen rullade Albin till stopp efter första kurvan. Han hade fått en kraftig stöt bakifrån varvid drevet vek sig så att kedjan hoppade av. Så efter första varvet ledde Vigor före Arvid, Anna, Astrid, Patrik och Junior. De två sistnämnda bytte sedan plats. Junior fortsatte emellertid framåt och lyckades även köra om Astrid och därmed var han uppe på en fin fjärdeplatsen med Goldcarten. Lucas startade sist och gjorde inga omkörningar, så han blev även siste man i mål.