Claes Uddgren

Vigor tog hem den främsta segern i MKR

När årets fjärde MKR-tävling av fem gick av stapeln på Järfällabanan så deltog inte mindre än 51 förare i Senior 125, men så gällde det inte bara MKR-poäng utan tävlingen var även final för den svenska IAME-serien. Västsvenskarna som brukar dominera den här serien var helt borta med vinden. Det blev tre MKR-förare på prispallen med Vigor Hjorvard överst.

Senior 125

Alex Bergqvist kom att toppa tidskörningen med 38,100 sekunder före Oscar Pedersen på 38,154, Caspian Hagman på 38,245, Vigor Hjorvard på 38,259, Sebastian Hedin på 38,260, Elias Callin på 38,282, Isak Koffman på 38,284, Robbie Avidán på 38,286, Gustav Jonsson på 38,297, Marvin Ahlqvist på 38,305, Patrik Jansson på 38,314, Sebastian Svensson på 38,342, Benjamin Robertson på 38,357, Josh Tynan på 38,387 och Tim Jansson på 38,389.

Alex B ledde första heatet från start till mål. Sebbe H kom iväg som tvåa men blev snart rundad av Vigor, som sedan körde ikapp Alex utan att komma om. Sebbe kom in strax efter med Robbie fyra, Gustav femma och Sebbe S sexa. Det var precis i den ordningen de hade startat.

Debutanten Tommy Nilsson från Wäxjö hade bättre tidskörningstid än exempelvis Felix Jansson och Isac Valtonen, men han fick naturligtvis starta i kön, vilket inte hindrade att han körde upp sig till elfte plats bland de 25 förarna i första heatet. Nämnde Isac blev för övrigt utesluten. Det här var bara början för hans kanske största fiasko i karriären.

När ekipagen rullade ut till andra loppet kom det lite regnstänk som sedan ökade under mastervarven. Så startvarvet blev slirigt värre, men jag tror att fästet kom tillbaka redan till andra eller tredje varvet. Dock hann det ställa till med en del oreda under öppningsvarvet. Mastern Oscar P tog i alla fall starten och höll sedan undan till sjätte varvet.

Patrik Jansson startade från sjätte rutan men halkade fram till andra plats efter bara några svängar och började sedan jaga Oscar, som passerades på sjätte rundan. Sedan höll Patrik undan till mål. När resultatet spikades var Oscar tillbaka i täten och Patrik  nerpetad till femte plats på grund av en intryckt nos!

Elias C var tvåa iväg och efter att Patrik kört förbi så höll Elias tredje position under resten av loppet och blev sedan uppflyttad till andra plats. Lucas Björk var 18:e man och Felix Jansson 19:e på tidskörningen. De var med i andra åket, där de gjorde fina uppåkningar. vilket slutade med att Felix blev trea och Lucas fyra. Sjätte man över mållinjen var Caspian, men jag såg honom knuffa sig förbi Tim Jansson. Han fick inget straff för knuffen, men nosen hade tryckts bakåt och så blev det för Caspian också efter tidstillägget. Han hamnade nu på tolfte plats istället. Tim fick då sjätteplatsen.

Alex B och Sebbe H var i elden igen i tredje åket. Alex ledde och Sebbe körde förbi och vann med knappa 0,162 sekunder till smålänningen. Gustav Jonsson var trea från start och hängde bra med i tätduons tempo, men icke desto mindre kom Patrik J efter en mindre lyckosam start snart flygande och snodde åt sig tredjeplatsen med ett par tiondelar till Gustav.

Benji Robertson stod i sjunde rutan och avancerade till femte plats precis i ryggen på Gustav. Bakom Benji i starten stod Isac V och den här gången gick det smärtfritt fram till sjätte plats. In i mål efter Isac följde Caspian, men han hade varit för ivrig i starten och "belönades" med tre extrasekunder så det blev elfte plats istället. Felix lyckades inte komma lika långt fram i detta race utan fick nöja sig med åttonde plats med Isak Koffman före sig i mål.

Dagens fjärde övning i klassen hade Oscar, Vigor och Elias iväg först. Men Vigor pep förbi redan på första rundan. Sedan jagade Oscar honom ända till sista varvet, där han lyckades knuffa sig förbi utan att bestraffas, så Oscar fick segern med 0,316 sekunder till Vigor.

Josh och Robbie skickade snart ner Elias ett par positioner. Då hamnade Elias istället i trångmål med Lucas och Sebbe S, vilket slutade med att Sebbe ramlade av banan. Lucas klarade sig undan och kunde sedan ta femteplatsen efter Robbie. Isak Hovberg hann också förbi Elias. Men den sistnämnde fick dels fem sekunder för att han kört på Sebbe, dels fem sekunder för att nosen var intryckt. Så han flyttades ned till 21:a plats. Sebbe styrde i mål som tionde åkare men även hans nosparti hade fått sig en tryckare, så han skickades till 15:e plats istället.

För tredje gången stötte Alex B och Sebbe H på varandra i den femte omgången. Denna gång lyckades Sebbe inte köra förbi utan fick vara nöjd med att han kunde hålla Oscar bakom sig. Oscar hade nämligen fullt upp med att ta sig förbi Benji R, vilken därmed slutade fyra med Gustav femma. Gustav var faktiskt tvåa i inledningen men orkade alltså inte hålla sig kvar på den positionen. Isac V tog hand om sjätte plats före Elias och Lucas.

Caspian var master för det sjätte och sista heatet. Han ledde även ganska länge eftersom Patrik J och Vigor krigade för fullt om andraplatsen. När Vigor väl hade avgjort den fighten, körde han ikapp och förbi Caspian av bara farten. Härnäst tog sig både Patrik J, Robbie och Felix förbi Caspian. Men Robbies nos satt fel, så Felix fick flytta upp till tredje och Caspian till fjärde plats med Sebbe S femma.

I MKR-serien kör man inga semifinaler, utan här blev de 25 bästa från kvalen direktkvalificerade till de två finalerna och innan dess blev det en B-final, varifrån de fem främsta anslöt till de redan klara finalisterna. Den ovan nämnde snabbe debutanten Tommy Nilsson vann tämligen klart B-finalen före Philip Lejåker, Rafael Thell, Niclas Nåtfors samt Marcus Radne, som inte hade haft en av sina bättre dagar. Detsamma gällde ju som tidigare nämnts Isac Valtonen, som nu blev stående efter bara ett varv. Huruvida han hade chans att nå IAME-toppen är inte känt, men nu hamnade han i varje fall inte på deras prispall.

Startuppställningen för de 30 främsta blev sålunda att Alex Bergqvist blev master med Oscar bredvid sig. I andra ledet stod Vigor och Sebbe H, medan tredje innehöll Patrik och Gustav. Bakom dem fann man Felix och Lucas. I sjätte kamperade Robbie och Benji, medan det sjunde ledet kom att innehålla Tim och Sebbe S.

De tre främsta i innerledet: Alex, Vigor och Patrik rundade första kurvan tätt efter varandra med masterfyran Sebbe H före mastertvåan Oscar. Sedan kom Robbie, Tim, Lucas samt Felix. Alex fick inte vara kvar lång stund i ledning, då Vigor var på ett strålande åkhumör och snart smet förbi. Däremot förmådde han inte dra ifrån, utan Alex kunde haka på och vänta på misstaget som aldrig kom. Så Vigor vann med blott 0,225 sekunder. Patrik höll också sin position och var alldeles i bakbågen på Alex när de 14 varven var körda.

Oscar knäppte Sebbe H och blev därmed fyra med Sebbe femma. Hela tätkvintetten rymdes inom 0,9 sekunder. Sedan kunde det ha varit Robbie, om han nu inte hade flyttat på nosen. Han blev elva istället. Felix gjorde ett habilt jobb och tog sig i mål som sexa före Tim och Lucas. Joel Ededahl körde också upp sig och belade nionde plats, strax före Benji. Sebbe Svensson blev tolva med intryckt nos och sedan följde Marcus, som hade kört upp sig från 30:e till 13:e plats, men han hade inte kört så många varv så hans däck var nog i hyggligt skick.

Det blev mer dramatik i sista finalen, där Vigor, Patrik och Sebbe H drog iväg i täten. Mastertvåan Alex låg lite fel på banan och vände runt i andra kurvan (en högerhårnål). Han körde sedan tolv varv innan han bröt. Om detta var trist, så blev det mycket plåster på såren, då det räknades fram att han ändå hade vunnit IAME-serien före Sebbe H och Vigor och därmed får åka till Världsfinalen i Portugal. Nämnas kan för övrigt att SM-vinnaren Max Sjölander inte brydde sig om att åka upp till Stockholm (från Göteborg) eftersom hans Portugaltripp redan var säkrad.

Men tillbaka till finalen. Jag är lite osäker på om jag såg rätt, men jag tyckte mig se att Joel från nionde rutan var fyra ett kort tag. Han var i vilket fall tia i mål men med en intryckt nos som förpassade honom ner till 13:e plats. Robbie tog över fjärdeplatsen, men som vanligt hade han nosen på fel plats, så det blev till att maka ner sig till åttondeplatsen istället.

Caspian gjorde ett kanonåk. Han startade från 15:e rutan och blev slutligen en fenomenal fyra. Jag såg inte om Oscar på något sätt var inblandad i Alex snurrning eller om han bara blev sinkad - han startade ju precis bakom. I vilket fall kom han aldrig igen utan fick nöja sig med sjunde plats.

Lucas och Isak K var paret som klev in efter Caspian och alltså före Oscar. Sebbe Svensson var före Isak K till mållinjen, men hade än en gång skaffat sig fem sekunder extra för nosen. Så denne Sebbe blev nia med Örnsköldsviks Marvin Ahlqvist tia. Däremot gick det inget vidare för Gustav Jonsson (14:e) eller Tim Jansson (18:e), men mesta uppståndelsen kom av att trion Isak Hovberg, Marcus Radne och Felix Jansson blev uteslutna. Felix fick svartflagg efter 13 varv, medan de båda andra nådde målet innan diskningen. Det är okänt för mig vad orsakerna var. Jag har hört vissa rykten, men då ingenting är bevisat så får de stå över.