Claes Uddgren

Vilken premiär, Robbie!

Södertälje KRC:s Tuvängenbanan lever kvar än och härbärgerade helgen före midsommar en omgång av MKR-serien med sex tävlingsklasser på två dagar i idel solsken och värme. Under första dagen kördes bl a Senior 125 och här debuterade Järfällas Robbie Avidan, som dittills enbart kört i de olika juniorklasserna. Nu blev det en debut med mersmak, för Robbie sopade hem finalvinsten och tog därmed sitt livs finaste seger.

Senior 125

Ett stort startfält med hela 26 ekipage - de flesta med Rotaxmotorer - kom till lördagsmorgonens tidskörning. Vassast var överraskningen Robbie Avidan trots att han blivit tvungen att ballasta karten med 15 kilo. Bredvid sig i det första heatet fick han Jonathan Karlsson med Hampus Öhrn och Oliver Fürstenhoff (som hade försett sin Falcon med en X30-motor denna gång) i andra led. De som eventuellt besöker amigoo.se ser helt andra siffror, men de är helt fel. Jag tror däremot att andra klassers tider stämmer.

I vilket fall var Robbie alltför orutinerad och ovan vid banan, som jag inbillar mig har fler omkörningsställen än alla andra svenska banor, så redan i första tvära högern kunde Jonte smita förbi. Han fick även med sig masterfyran Oliver, så Robbie rundade första varvet som trea. Men även Hampus och hemmahoppet Max Runesson tog sig snart om Robbie.

Jonte blev emellertid inte gammal i ledningen utan tvingades snart släppa Oliver (efter en nära krock) och Max förbi sig. Hampus kom i mål som fyra och Robbie som femma. Joel Ededahl tog hand om sjätteplatsen före Simon Berg, vilken hade nöjet att sätta den bästa varvtiden med 38,085 sekunder.

Det blev en smula stökigt i starthögern under det andra heatet och jag såg Jonte bli utskickad längst ut i kanten och därvid omkörd av en hel hop kartar på insidan. Den som hade mest bråttom var Oliver som kom ur kurvan som etta med Robbie tvåa, Hampus trea och Max fyra. Jonte lyckades ta sig fram så att han låg på femte plats strax före snabbstartande Marcus Radne.

Under resten av loppet hände inte så mycket mer än att Max körde om Hampus och att Marcus blev passerad av Simon. Efter detta gäng följde Erik Bergstrand, Joel och Nicolle. Hampus satte den bästa tiden med 38,025 sekunder.

Så till den första finalen (som vanligt döpt till "förfinal" trots att det är en poänggivande final) ställde Oliver och Max upp i första led med Robbie och Jonte i andra. Tredje ledet ockuperades av Hampus och Simon, medan det fjärde kom att innehålla Joel och Erik. Nicolle och Victor hamnade i femte raden.

Det smällde direkt i första högern, då Max ville runda Oliver och då blev påkörd. Max bet alltså i gräset men gav inte upp trots en inte helt perfekt kart. Han körde till slut i mål som nionde man men fick sedermera flytta upp till sjunde plats.

Det blev nu Simon från sjätte rutan som smet fram till förstaplatsen med Robbie i hälarna efter att denne hade rundat Oliver, som inte heller verkade ha en juste kart längre.

Robbie var nu varm i kläderna och med en till synes perfekt kart, mekad av Kevin Thor, som normalt är förstemek åt Patrick Rundquist, då denne tävlar i Sverige. Så efter att ha jagat Simon under några varv, kunde Robbie smita förbi och ta segern med 1,526 sekunder till Simon. Joel gjorde också ett bra race och gick upp från sjunde till tredje plats. Samma gäller för Victor, som tog sig fram från tionde startrutan till fjärde plats i mål.

Femman i mål, Oliver, fick fem sekunders tillägg för ojuste körning efter krocken med Max. Så han flyttades ner till tionde plats istället. Jonte Karlsson ärvde således femteplatsen och sedan skulle det ha varit Nicolas Castillo, men han hade tryckt in nosen och skickades bakåt till 13:e plats. Så det blev lite plåster på såren för Max, som nu tjänade två positioner och dessutom satte snabbaste varv med 38,060 sekunder.

Sista finalen bjöd också på en del dramatik efter det att Robbie hade lett iväg före Simon från start. Victor var en tidig trea före Jonte och Max. Efter det att sistnämnda duo hade kört om Victor, körde Max om Jonte också och tog sedan sikte på tvåan Simon. Nu blev det en rejäl smäll, vilken lär ha berott på missförstånd. Direkt efter loppet belastades Simon med tio sekunder extra för ojuste körning, men sedan domarna hade förhört inblandade parter, så ändrade man sitt beslut och strök Simons straff.

Robbie Avidan hade inga som helst problem med att leda hela racet, sedan Simon och Max hade krockat. Medan Max var tvungen att ge upp med sex varv kvar, så behöll Simon andraplatsen loppet ut och gick i mål 4,392 sekunder efter Robbie.

Jonte tjänade också på Max missöde och tog nu hem tredjeplatsen följd av Oliver, som verkade ha tappat lite sting. Han lyckades dock köra om Joel, som länge låg fyra. Och utan att jag märkte det så smög även Erik förbi Joel, men det skilde bara dryga tre tiondelar till målflaggan.

Nicolas från 13:e rutan kämpade på bra och blev slutligen sjua, ett par tiondelar före Nicolle. En bit bakom kom William Kiss samt Hampus Öhrn, vilken aldrig tycks ha startat i den första finalen. Bland de brutna fanns Marcus Radne med en havererad bakaxel.