Claes Uddgren

VM-brons för Emil Skärås

Växellådsklasserna KZ och KZ2 hade sin VM-tävling på South Gardabanan i italienska Lonato tillsammans med serieavslutningen av Academyklassen. I KZ 2 har Emil Skärås från Västerås redan ett EM-guld i år och nu spädde han på med en bronsmedalj i VM. Inte illa!

KZ

Här fanns den skånska duon Douglas Lundberg och Noah Milell. Noah inledde bäst med att bli nia på tidskörningen, medan Douglas gick in som 16:e man bland de 47 ekipagen. Fransmannen Adrien Renaudin var snabbast.

Det kördes tre kvalomgångar. Nu var holländaren Martijn Kremers värst. Douglas tog ett kliv neråt och slutade alltså som 17:e man, medan Noah rasade lite längre ner till 18:e plats.

Den enda finalen vanns också av Kremers. Douglas gasade upp sig till elfte plats i mål, men nosen hade tryckts in så med tidstillägg blev det 18:e plats istället. Noah fick inga tillägg men blev ändå inte bättre än 24:a.

KZ 2

Här fanns hela elva svenskar med. På tidskörningen var fransmannen Emilien Denner kvickast med italienaren Giacomo Pollini tvåa. Emil Skärås slank in på tredje plats med Viktor Gustafsson på 17:e, Alexander Dahlberg på 20:e, Benjanmin Törnqvist-Persson på 44:e, Isak Sjökvist på 52:a, Jesper Sjöberg på 58:e, Jesper Westerholm på 79:e, Daniel Lindholm på 84:e, Sam Hammarstedt på 113:e, Linus Lagerström på 115:e och Andreas Johansson på 116:e plats bland de 121 deltagarna.

Det kördes fem kvalrundor. Denner vann alla sina åk, men Emil hängde med bra och fick starta finalen från andra rutan efter två segrar och tre andraplatser. Spanjoren David Ajenjo-Vidales var trea.

Alex kämpade sig upp till tionde plats, Benji till 26:e och Isak till 27:e. Kvartetten var därmed klar för final. Men för de andra svenskarna var det bara att packa ihop. Viktor rasade nämligen till 47:e plats, medan Jeppe Sjöberg tog ett litet skutt upp till 56:e. Sam klev upp till 83:e, medan Jeppe Westerholm sjönk till 85:e och Daniel till 95:e plats. Linus tog sig upp till 103:e plats och Andreas upp till 109:e.

I finalen tog Denner täten före Emil, som dock kunde köra om fransmannen några varv senare. Men fransmannen hittade en lucka och återtog ledningen varvid ytterligare tre man smet förbi, så plötsligt var Emil bara femma. En fin spurt gjorde att han till slut blev trea. Denner vann före Ajenjo-Vidales.

Både Alex och Benji tjänade en position och slutade som nia respektive 25:a, medan stackars Isak blev 32:a efter att ha brutit efter ett enda kört varv.

Academy

Vår ende svensk här Alxander Spetz hamnade precis i mitten av startfältet under tidskörningen, dvs han blev 23:a av 46 startande. Efter att ha kört in som åtta, elva och tolva i kvalheaten var han uppe på 20:e plats inför finalen. Sedan klippte Alx ytterligare några konkurrenter och slutade därmed på 17:e plats.

Kajus Siksnelis och Christian Ho dominerade hela helgen. Ho vann till slut, men seriesegern gick ändå till Siksnelis.