Claes Uddgren

Wilgot hela helgen

Wilgot Edqvist var suverän hela helgen på sin hemmaplan Järfällabanan, där han dominerade Rotax Juniorracen, antingen det var torrt eller blött.

Rotax Junior Lördag

Tråkigt nog ville bara 13 ekipage vara med under lördagen och då hade ändå både Vigor Hjorvard och Albin Karlsson anslutit efter att ha varit på X30-utflykt till Finland när de andra tävlade i Uddevalla.

Vigor hängde med bra i torkan, medan det var tvärtom för Albin, som inte kom till sin rätt förrän till söndagens blötväder.

Efter lördagens tidskörning toppade Wilgot Edqvist med 39,064 sekunder med Vigor Hjorvard exakt en tiondel sämre på 39,164. Lucas Björk var trea på 39,196 följd av Casper Jansson på 39,259, Astrid Almlöf på 39,408 samt Arvid Rosén på 39,416.

Sedan blev det en Superpoleuppgörelse mellan dessa sexa, där Lucas var etta före Wilgot, Vigor, Casper, Astrid och Arvid. Så Lucas blev alltså master för båda heaten.

Under lördagens flesta lopp i samtliga klasser var det mastertvåan som stal starten och så var det även i Rotax Juniors första race. Wilgot drog iväg och var sedan aldrig hotad. Vigor från tredje rutan lyckades också runda Lucas och lägga sig tvåa. Så såg det ut under samtliga tio varv. Så Lucas (med snabbaste varv 39,144) fick nöja sig med tredje plats efter en hård fight med Casper, där de bytte plats flera gånger. Till slut blev Casper spöad med en dryg sekund. Därefter kom en ovanligt passiv Albin in som femma utan att göra en enda omkörning. En bra bit efter följde sexan Patrik Jansson, Victor Kemi och Anna Glaerum. Patrik hade emellertid flyttat in nosen, så med fem sekunder mer blev han istället elva.

I det andra heatet var Lucas mer på bettet i starten och ledde faktiskt ett varv, innan den skuggande Wilgot kunde glida förbi. De hängde emellertid ihop hela vägen, så tidsmarginalen blev bara 0,158 sekunder. Lucas var dock snabbast, nu med 39,093.

Casper var trea i ett par varv, men sedan blåste Vigor förbi och tog över tredjeplatsen för gott.

Arvid kom bort en aning i första loppet, där han bara blev åtta. Nu hade han en framgångsrik fight med Patrik, där båda lyckades undgå extra tidspålägg. Det undgick dock inte Albin, som var sjua i mål och sedan åtta efter tillägget för sin flyttade nos.

Till den första finalen ställde Wilgot och Vigor upp i första led, medan Lucas och Casper höll till i andra. De båda Umeåförarna Arvid och Victor delade broderligt på tredje led.

Det lyckades inget vidare för Vigor på yttern i första finalen, så han fann sig snabbt ligga nere på fjärde plats efter Wilgot, Lucas och Casper. De två sistnämnda startade omedelbart en hård fight om andraplatsen med flera skiften, vilket Vilgot kunde utnyttja. När de andra var som mest sårbara, pep Vigor förbi och var snart uppe på andraplatsen, där han sedan höll sig kvar trots hårt motstånd från Lucas. Medan Wilgot vann med klara 4,005 sekunder, så skilde det endast 57 tusendelar mellan Vigor och Lucas, medan Casper var en dryg sekund efter paret.

Albin var en tidig femma men orkade inte hålla Patrik bakom sig, så Patrik grejade femteplatsen med 0,183 sekunders marginal. På behörigt avstånd kom Victor in före Arvid, som hade ett helt koppel i hälarna.

I det sista loppet fick Vigor en ännu sämre start. Så nu låg Wilgot, Lucas, Patrik och Casper före med Albin strax efter Vigor.

Än en gång pressade Lucas Morin Academy Racing-medlemmen Wilgot från start till mål. Men trots att Lucas satte snabbaste varv med 39,085 sekunder, så höll Wilgot undan och vann med 0,15 sekunder.

Under tiden smet Casper förbi Patrik, varpå Vigor gjorde om bravaden och till slut knäppte han Casper också. Vigor var emellertid så dags distanserad med dryga fyra sekunder av tätparet.

Casper fick emellertid inte behålla sin fjärdeplats, då han hade tryckt in nosen, så han slutade som åtta istället. Ny fyra blev Patrik före Victor och Astrid, som hade en berg- och dalbaneliknande dag och som nu kom upp på topp med sjätte plats före en ovanligt blek Albin. Var han sjuk, kanske?

Rotax Junior Söndag

Det var regndäck på till söndagen. Då klev Albin Karlsson äntligen fram och visade sin förmåga genom att vinna tidskörningen före Wilgot Edqvist, Umeås Åke Wetter, Lucas Björk och Junior Jonsson, som nu var mycket lyckligare utan de för honom ovana Mojodäcken. Vigor Hjorvard var betydligt blekare på sjätte plats med Astrid Almlöf sjua och Patrik Jansson åtta.

Lika borta som Albin var på lördagen, lika hemma var han på söndagen. Det regnade faktiskt inte 11.15, när den försenade starten gick, men det hindrade inte Albin från att ta täten på första varvet och sedan dryga ut sin ledning över tvåan Wilgot. Vid målflaggan skilde i runda tal fem sekunder. Kanske trodde MRA att banan var torrare än den var och ställde in fel?

Åke kom iväg som trea men verkade ha något bekymmer och tappade snabbt några placeringar, så istället kom Lucas och Vigor fram, medan Junior började slåss om femteplatsen med Åke. Den gick till slut till Junior med cirka fyra tiondelar.

Patrik missade eller blev inblandad i någonting och låg sist efter ett varv. Sedan gasade han upp sig till sjundeplatsen med en så god marginal att tidsstraffet för intryckt nos inte hade någon betydelse.

Ösregn var ordet, när det blev dags för det andra kvalet. Än en gång tog Albin ledningen, men nu var Wilgot mer på bettet och jagade honom obönhörligt för att till tränga sig förbi i en tight vänster. I utgången av kurvan slog kartarna ihop, varvid Albin snurrade. En klar racing incident och inte i närheten av de fula påkörningarna som Rasmus Fridell under lördagen och Kalle Åstrand under söndagen gjorde i Rotax Max. Men medan dessa två incidenter blev helt obestraffade, så ansågs Wilgots manöver ha varit ojuste körning. Man tar sig för pannan. Jag kan bara anta, att jag hade en bättre skådeplats än dem som eventuellt skulle/hade anmält krockarna. Wilgot hade ju inte ens tryckt in nosen, vilket väl vara alibi nog.

Så Wilgot fick fem sekunder extra, men nu var det så att det endast var Patrik Jansson, som var i närheten av Wilgot och han hade i sin tur tryckt in nosen under sin resa från åttonde till andra plats, så Wilgot vann ändå!

Junior stred för fullt med Patrik och låg tvåa en kort stund efter Albins snurrning, men sedan började motståndet hårdna till. så Junior blev snart nerpetad till en slutlig sjätteplats med Vigor närmast bakom sig.

Det var alltså Patrik som steg fram och kom in som tvåa innan han fick sina fem sekunder och skickades till femte plats. Därmed var det fritt spår för Lucas att ta andraplatsen före Åke och Albin, som kom kvickt iväg igen efter snurrningen.

Hela 16 varv stod det på tavlan, när det var dags för den första finalen. Wilgot och Albin stod nu i första led, Lucas och Åke i andra, Junior och Vigor i tredje samt Patrik och Arvid i fjärde.

Den här gången tog Wilgot starten och höll sedan undan hela vägen till mål, dit han kom en dryg sekund för den hela tiden skuggande Albin. Lucas var tvåa i inledningen men förmådde inte hålla Albin bakom sig, så det slöt med tredje plats för Södertäljeföraren. Junior gjorde också en felfri körning till fjärde plats.

Den stora fighten stod mellan Patrik, Åke, Arvid och Astrid. Arvid var en tidig femma men åkte sedan upp och ner genom gruppen tills han kom i mål som sexa. Arvid hade dock tryckt in nosen, så Astrid tog istället hand om sjätteplatsen bakom Patrik, som visserligen också hade en intryckt nos men som hade så stor marginal till de andra att han ändå behöll femteplatsen.

Såväl Arvid på sjundeplatsen som Vigor på åttonde, Victor på nionde som Anna på tionde hade intryckta nosar liksom Åke, som av någon anledning hamnade långt efter de andra.

Regnet vräkte ned när det blev dags för sista finalen, som därmed kortades till 14 varv. Det blev ännu en enkel resa för Wilgot Edqvist, som aldrig var hotad. Patrik Jansson var tvåa en mycket kort stund innan Albin tog över denna position. Trea blev Lucas, som "försvann" under det första varvet men som sedan idogt jobbade sig genom fältet upp till tredjeplatsen. Patrik kom in som fyra men med en intryckt nos blev han sexa istället.

Vigor Hjorvard, som inte hade sin roligaste dag, kunde nu äntligen få ett anständigt resultat i och med fjärdeplatsen. Sedan kom Astrid, som gjorde det mesta rätt, när hon slapp närkontakt med de övriga.

Junior Jonsson "försvann" liksom Lucas Björk tidigt, men även östgöten kom i mål fast på en blygsam åttondeplats efter Åke Wetter, som blev sjua trots en intryckt nos.