Claes Uddgren

Wille ville inte vara med (RMC 2:5)

Trots att Wilgot Edqvist var sjuk och missade RMC-racen i Göteborg stod det redan då klart att han vunnit Max Seniorklassen. Han behövde alltså inte ställa upp i Linköping. Dessutom skulle en eventuell diskning kunna leda till att Wille blev av med redan inkörda poäng vilket Rotax regler säger.

Rotax Max

Gustav Jonsson tog tävlingen på så stort allvar att han körde i Senior 125-klassen vid MKR-tävlingen i Linköping helgen före för att lära sig banan. Så det var kanske inte så konstigt att han vann tidskörningen på 44,118 sekunder. Sedan kom hemmasonen Liam Andersson, som efter sitt sommaruppehåll enbart kört med en X30-motor i sin Tonykart. I garaget fanns dock sedan gammalt en Rotaxmaskin, vilken nu i all hast skruvades på karten. Liam satte omedelbart 44,330 följd av Järfällas Wilmer Pettersson på 44,508, Enköpings Carl Andersson på 44,568, Marcus Radne på 44,700 samt Moa Runesson på 44,982. Veteranen Hasse Zetterström hade också något överraskande hoppat med i leken. Han har ju annars mest ställt upp i KZ vid sina tillfälliga inhopp. Han körde bara ett varv och fick därmed starta från tionde rutan.

Gustav följdes hela vägen i första heatet av Liam, som efter några varv började förlora lite mark utan att för den skull vara hotad av de andra.

Marcus gjorde en bra start men hans motor levde inte riktigt upp till förväntningarna så han kunde inte hindra Wilmer från att passera. Carl tog sig också förbi, men Marcus lyckades ta tillbaka fjärdeplatsen. Moa var sexa hela vägen.

Trots mekande mellan heaten fick Marcus inte bort motorproblemen så efter det första varvet körde han in i depån i ren frustration. Det blev därmed en ren procession i täten med Gustav, Liam, Wilmer, Carl och Moa hela vägen.

Till den första finalen var startuppställningen given med Gustav och Liam i första led, Wilmer och Carl i andra samt Moa och Simon Jakobson i tredje. Det krockades direkt i första svängen och kom att sinka Liam, som ett kort ögonblick var nere på femte plats. Men han stal snabbt fjärdeplatsen av Carl och gled sedan förbi Moa. Därmed ledde Gustav före Wilmer tills Liam i slutskedet lyckades ta sig upp på andraplatsen. Marcus hade inte heller nu fått full snurr på motorn, så han körde in i depån direkt efter de första kurvorna. Även Carl bröt detta lopp från femteplatsen när karten bara stannade.

Gustav, Liam och Wilmer höll tätplatserna från start till mål i den andra finalen, där Marcus med en till synes frisk maskin arbetade sig upp från elfte till fjärde plats bara för att bli svartflaggad för att bakbågen lossnade.

Carl gjorde också en snygg uppåkning och tog till slut fjärdeplatsen före Moa, Simon och Sebastian Waltin. Resultatet innebär att Gustav blir serietvåa före Elias Callin, som ju numera tävlar i DD 2.