Claes Uddgren

Wille ville mest

Från att tidigare nästan ha varit osynlig i år klev Wilgot Edqvist från Spånga fram och sopade hem fem finaler av sex möjliga vid Rotax Max Challenge två dagar långa avslutning i Uddevalla. De fem segrarna skedde på regndäck, så enda "missen" (han blev tvåa) kom i det enda racet på slicks under söndagseftermiddagen. Det var emellertid Rasmus Fridell och Felix Jansson, som ordnade varsin biljett till Världsfinalen i Portugal, som för övrigt blivit

Rotax Max

Lördag

Blott 17 ekipage ställde upp till lördagsmorgonens blöta tidskörning. Och då hade ändå de fyra juniorerna Junior Jonsson, Arvid Rosén, William Blomberg och Isabell Åberg tillkommit. Rotax Junior hade nämligen inte fler anmälda och ställdes då in. Junior samt Arvid utropades som etta och tvåa och var alltså redan klara Portugal-resenärer.

När Patrik Rundqvist efter fjolårssäsongen lade kartingen på hyllan och gick över till formelbilsracing istället blev hans ständige mek Kevin "Krasch" Thor ledig. Kevin inledde så sent som 1 september ett samarbete med Wille Edqvist. Första racet var det delvis regniga Göteborgs Stora Pris, där det väl inte gick så bra. Men i Uddevallas blötväder gick det bättre. Wille susade nämligen runt på 59,062 sekunder, vilket var den bästa tiden. Men Robin Knutsson var inte långt efter på 59,162. Sedan kom Rasmus Fridell med 59,263, Mathilda Olsson på 59,481, Liam Andersson på 59,495, Lucas Björk på 59,520, Junior Jonsson på 59,566, Felix Jansson på 59,583, Axel Bengtsson på 59,599 samt Elias Callin som med 59,993 var siste man under minuten.

Upplägget var det samma som i Eskilstuna med tidskörning och tre finaler. I andra finalen ställde man upp efter resultatet i den första och till den tredje ställde man upp efter det sammanslagna resultatet av Final 1 och 2. Det enda som egentligen skilde var att man började tävla redan 12.15 mot 14.30 i Eskilstuna. Tack vare detta var dagens race över redan 16.30.

Det nattliga regnet hade slutat. Efter 11.30 kom det inte en enda droppe under hela dagen, men det var ganska svalt och ingen solgnutta, så banan vägrade att torka upp. Det blev därmed ganska rörigt i halkan när alla skulle fram i de två första svängarna - en vinkelhöger följd av en hårnålshöger. Så när dessa böjar var avklarade låg Wille först med Liam en något överraskande tvåa. Mathilda var då trea och Rasmus fyra. Men omkörningar kom som ett brev på posten. Rasmus trängde sig snart fram till andraplatsen före Mathilda och Robin, vilka alla passerade Liam. Men varken Mathilda eller Rasmus kunde stå emot Robin, som klev upp på andraplatsen och stannade där. Wille var vid målgången dock hela 4,4 sekunder före. 

Felix avancerade också så sakteliga upp från sin åttonde startruta och tog till slut över femteplatsen från Liam. Junior låg kvar på sin sjundeplats med Arvid strax efter, men den senare hade tryckt in nosen och efter de fem obligatoriska sekundernas pålägg flyttades han ner till elfte plats.

Fabian Kvarnevång har börjat hänga med i tätgänget. Han var elva på tidskörningen och slutade nu som åtta före Axel och Elias.

Jag såg aldrig om Lucas Björk blev inblandad i någonting eller gjorde ett eget misstag i halkan, vilket inte var svårt. Han var nog sist i inledningen men körde sedan upp sig till 13:e plats.

Det blev en något stadigare start i det andra racet, där Wille gick till spets före Rasmus, Robin, Mathilda, Felix och Junior. Sedan började omkörningarna. Först körde Robin om Rasmus och sedan tog Felix över fjärdeplatsen. Sedan var det färdigt, men efter målgången fick Mathilda lämna ifrån sig femteplatsen till Junior, då hon hade flyttat sin noskon. Sexa blev Lucas, som gjorde ett perfekt race från 13:e startruta. Mathilda hamnade på sjunde plats före Axel, Liam, Elias och Arvid. Fabian var visserligen före Arvid över mållinjen, men han hade också tryckt tillbaka sin nos, så han blev 14:e man istället.

Wille blev självklar master till lördagens sista final med Robin vid sin sida. I det andra startledet återsågs Rasmus och Felix, medan det tredje innehöll Mathilda och Junior. Liam och Axel trängdes i fjärde raden med Lucas och Elias i femte ledet.

Medan Wille på sedvanligt manér gick till ledning för tredje gången denna dag, så slank Robin in närmast efter och släppte nu inte greppet. Wille höll dock undan i alla varv och vann till slut med 0,95 sekunder.

Mathilda rundade Rasmus, som var mycket missnöjd med sina nyaste regndäck, som pappa Fridell menade var en sekund långsammare än de gamla utnötta, som inte gick att använda i denna blöta. Felix gjorde snabbt om bravaden och körde sedan även om Mathilda, som strax efter tvingades bryta med okänt fel. Lucas kom också farande och smet förbi Rasmus utan större besvär. Han var nästan ifatt Felix men fick nöja sig med fjärdeplatsen. De var 7,3 respektive 7,6 sekunder efter Wille vid målgången.

Junior var en tidig sexa före Lucas, Liam, Axel och Elias. Sedan ökade Axel tempot och körde upp sig till sjätte plats med Junior sjua i mål före Liam, Elias och Marcus. Men unge herr Radne hade flyttat sin noskon under resans gång och blev därmed istället förvisad till elfte plats efter William Blomberg. En märklig grej: Den inte särskilt vilda Moa Runesson hade intryckt nos i samtliga finaler. Det var hon ensam om!

Söndag

Söndagen blev inte ett dugg bättre än lördagen. Blött större delen av dagen men inget regn. Utan värmande sol blev det till att köra träning, tidskörning och två finaler på regndäck innan det äntligen gick att montera slicks till helgens sjätte och sista final. Tidskörningen vanns för övrigt åter av Wille Edqvist på 59,258 sekunder följd av Mathilda Olsson på 59,358, Robin Knutsson på 59,744, Felix Jansson på 59,773, Fabian Kvarnevång på 59,941 och Axel Bengtsson på 59,954. Junior Jonsson klockade in på 59,973 men han vägde fyra hekto för lite och fick därmed starta dagens första race från 16:e rutan. Så ny sjua blev Rasmus Fridell på 1.00,202 närmast före Liam Andersson på 1.00,207, Elias Callin på 1.00,285 samt Marcus Radne på 1.00,410.

Lucas Björk hade ju vissa problem i början av lördagen och inte blev det bättre denna kyliga och blåsiga söndag. Motorn ville inte starta hur man än kämpade, så det blev till att stå över inledningsracet.

Wille tog åter en ledning som han sedan aldrig släppte trots press av i första hand Mathilda. Robin, Felix och Fabian höll tidigt positionerna bakom uppsalatjejen, men sedan kom Axel farande och körde upp sig till fjärdeplatsen, där han blev kvar tills målgång. Fabian fortsatte att överraska och gjorde sedan om bravaden och tog sig fram till femte plats före Felix, Elias, Rasmus, Liam och Junior. Men Fabian hade flyttat på nosen och blev själv flyttad till sjunde plats istället, medan Junior sades ha gjort en felaktig start, vilket bestraffades med tio sekunder och skickade ner honom till 13:e plats.

Det andra racet blev ganska statiskt med Wille och Mathilda i ledning hela vägen, medan Axel vann en seg duell med Rasmus. Från sista plats kom Lucas emellertid stormande och körde om samtliga utom tätparet. Axel fick nöja sig med fjärde, medan Rasmus hade en inskjuten nos och deporterades till sjunde plats. Så upp på femte plats hoppade Felix följd av Elias, men det var efter det att Robin med dåliga däck fått tio sekunder för att han varit för ivrig i starten. Han blev nu istället åtta just bakom Rasmus i listan.

William Blomberg räddade nionde plats sedan trion Liam, Fabian och Junior fått fem sekunder vardera för att noskonen satt fel. Dessa resultat innebar att Wille fick sällskap av Mathilda i det första startledet till helgens sista final. I det andra hamnade Axel och Felix, medan Robin och Elias stod i tredje. Rasmus fick hålla tillgodo med fjärde led i par med Fabian. I femte parkerade sig Liam och William, medan Lucas och Junior stod först i sjätte led.

Det var visserligen halt i flera svängar i loppet före Rotaxfinalen, men nu hade det torkat ytterligare, så samtliga bytte till slicks. Nu laddades det än värre och bl a Axel fick en knuff så att han vände runt i första kurvan men utan att tappa speciellt mycket tid. Wille var nu inte herre på täppan längre, då han snabbt blev omringad. Till slut fick han sträcka vapen då Rasmus hade krånglat sig fram från sin sjunde ruta och tog över ledningen. Mathilda fanns också med i faggorna liksom Felix vilken till åtminstone min förvåning blev omåkt av Fabian. Sedermera skulle det visa sig att Lidköpingsföraren hade varit för ivrig i starten, vilket kostade honom tio sekunder och ett slutresultat på 14:e plats.

Strax efter dem följde Liam och Lucas, medan stackars Junior led av en felande fader, som hade gjort helt fel inställningar på motorn så att den gick mycket sämre.

Mathilda körde inte om Wille, utan istället blev hon omkörd av Felix, som nu hade fått upp ångan rejält. Han körde sedan ikapp Wille, som hade tuffat till sig  och blåste om Rasmus igen varvid även Felix hakade på. Efter ytterligare fighter tog Felix över taktpinnen, medan Wille fortsatte att kämpa med Rasmus om andraplatsen. Efter de 20 varven låg Felix fortfarande först med Rasmus tvåa och Wille trea, men man ansåg att Felix hade kört ojuste, så han "belönades" med tio sekunder extra och blev då bara femma. Så segern gick till Rasmus före Wille. Mathilda körde i mål som fyra, men hon hade också kört ojuste under resans gång och fick också tio sekunder extra, vilket skickade ner henne till elfte plats.

Trion Robin, Axel och Marcus körde i mål strax efter Mathilda, men hela trion hade flyttat sina noskoner, så alla fick fem sekunder till. Så efter alla dessa tillägg var det ingen mindre än Liam, som flyttades upp från åttonde till en säkert oväntad tredjeplats på prispallen. Nian i mål, Arvid Rosén fick också klättra och hamnade på fjärde plats före Felix, Robin, Axel samt Junior med sin trötta motor. Marcus slutade nia och Lucas tia. Mathilda slutade elva .

Därmed var Challenge-serien avslutad för i år med Rasmus etta på 711 poäng. Felix blev tvåa på 698 och får därmed följa med Rasmus till Världsfinalen. Mathilda hamnade på tredje plats med 687 poäng, vilket inte ger någon flygbiljett, men hon har stora chanser att få följa med i alla fall i och med att hon har goda chanser att vinna Rotax Euro Trophy, vilket också belönas med en tripp till Portugal.

Robin blev slutlig fyra på 684 poäng och Wille efter sina fantastiska körningar femma med 679.