Claes Uddgren

Deltagarrekord i MKR-finalen

Vid årets MKR-final på Järfällabanan kom det hela 51 förare till start i söndagens Junior 125-klass, vilket jag misstänker är årets bästa siffra. Men en planerad C-final behövde aldrig köras utan det räckte med en välbesökt B-final innan det blev dags för de två finalerna, där Gustav Jonsson vann den första och Sebastian Svensson den andra.

Junior 125

För ovanlighetens skull avhandlar jag söndagens evenemang först. Det var även den längsta dagen med 50 minuters mer tävlande i snålblåsten än under den mestadels soliga och varmare lördagen. Något regn såg vi dock inte till denna gång.

Med så många startande blev det två tidsgrupper, där det av någon anledning gick mycket fortare i den första gruppen. Här toppade Theo Thorszelius, som dagen till ära hade bytt ut sitt ärrade Energy-chassi mot ett betydligt färskare. Så han klämde direkt till med 38,622 sekunder följd av Gustav Ryderdahl på 38,647, Rafael Thell på 38,732, Gustav Jonsson och Hugo Eliasson, vilka båda noterade 38,743. Ruben Eronen var sexa i gruppen på 38,768 samt sjua totalt, då bara en förare ur andra gruppen var snabbare än honom.

Andra gruppens etta blev Rasbos Viktor Karlsson på 38,758 följd av Viktor Larsson på 38,776, Junior Jonsson (i sitt lånade Tonykartchassi med Rotaxmaskin) på 38,932, Sebastian Svensson med ömmande revben, som besvärade honom kraftigt helgen före i Göteborg, på 38,970 samt Leo Åberg, som var siste man att gå under 39 sekunder med 38,986. I första gruppen tog sig nio förare under 39.

För rättvisans skull blev det hela sex heat, innan B-finalen tog vid. I det första körde A plus D, vilket innebar att Theo och Gustav J stod längst fram i starten. Theo fick bara äran att leda fram till tredje kurvan innan Gustav J tog över taktpinnen och sedan höll den till mål. Theo hade fullt upp med att freda sig mot Viktor L och Sebastian. Den senare dömdes dock för att ha brutit startkorridoren för tidigt och fick tre sekunders tillägg. Så upp på fjärde plats kom Umeås Victor Kemi med god marginal till Isak Askhed. Sebbe blev nu istället sexa följd av klubbkompisen Tim Jansson, som hade misslyckats kapitalt under tidskörningen. Något hände säkert för han var nästan sju sekunder efter Theo T. Hugo var faktiskt före Tim i mål, men han hade tryckt in nosen och fick då flytta ner till tolfte plats. Närmast efter Tim i mål var Jenna Djurström, men hon hade likt Sebbe brutit korridoren för tidigt.

Gustav R ledde med sin blåvita Falcon det andra heatet från start till mål. Rafael var tvåa iväg men passerades snabbt av Ruben, som sedan höll undan med 0,6 sekunder. Rasbo-Viktor K var inte långt efter på fjärdeplatsen, medan Junior smet upp på femteplatsen på näst sista varvet. Tävlingsledningen ansåg dock att han hade kört ur korridoren för tidigt. Pappa Jonsson protesterade och framhöll att han hade videofilmat starten, där det ska ha synts att ljusen var släckta när Junior svängde ut. Det hjälpte nu inte, utan Junior fick tre sekunders påslag och flytt till nionde plats istället.

I tredje heatet var Theo på banan igen och nu förmådde ingen köra om honom. Hugo på en tidig andraplats blev emellertid passerad av en rad förare och var bara sexa över mållinjen. Men den förste att köra om honom, Rafael, ansågs ha brutit korridoren i starten, så han blev förpassad till åttonde plats.

Därmed kom Umeå-Victor upp på andra plats före Junior och Ruben. Junior låg länge före Victor och gjorde allt för att komma om Rafael. Detta misslyckades och istället förlorade Junior så mycket speed att Victor kunde glida förbi och ta den slutliga andraplatsen. Efter Ruben och Hugo kom Tim, som åter hade blåst förbi konkurrenter i parti och minut. Sedan kunde det ha varit Umeås Sofia Carlsson, men även hon åkte dit för att ha haft för bråttom i starten, så det blev tionde plats istället.

Fjärde heatet leddes av Gustav J från start till mål. Gustav R låg tvåa tills han gjorde en tur utanför banan och sedan kom in igen som femma. Viktor L tog då över andraplatsen men fick snart släppa positionen till en framstormande Sebbe, som verkade ha glömt att han hade ont i revbenen. Rasbo-Viktor K låg i det läget fyra, men innan racet var över, så hade Gustav R kommit tillbaka och kört om båda Viktor.

I femte heatet stod Theo och Gustav R bredvid varandra i starten och kom även iväg i den ordningen. Det tog dock inte lång stund förrän Gustav låg först i spåret. Rasbo-Viktor var trea från start, men sedan kom illvilliga konkurrenter och puttade ned honom till sjätte plats, vilket kunde ha varit sjunde om Umeå-Victor inte hade fått en intryckt nos. Den sistnämnde blev nu nia.

Hugo låg därmed närmast till för att erövra tredjeplatsen, men Isak A var ivrigare och grejade bronspositionen med en sekund tillgodo på Hugo. Victor Sundberg slutade femma, medan Tim i sitt sista åk bara var åtta över mållinjen men fick flytta upp till sjunde plats efter Umeå-Victors bestraffning.

I dagens sjätte och sista åk för klassen ledde Gustav J ånyo från start till mål med sin SODA-målade OTK. Rafael hakade på i starten med Viktor L trea, Junior fyra samt Ruben femma. Sedan började de två sistnämnda röra på sig och var slutligen uppe på andra och tredje plats, vilket innebar att Rafael blev fyra och Viktor L femma med Sebbe sexa följd av de snabba tjejerna Jenna från Rasbo och Sofia. De hade för övrigt ytterligare två tjejer i släptåg, nämligen Järfällas Jennifer Nord och Södertäljes Thyra Larsson.

Rasbos Simon Heed vann sedan B-finalen före comebackande Robbia Avidan, medan jag tog en fikapaus - det var en lång dag, som inte var över förrän någon minut före 18.00.

Till den första finalen blev Gustav Jonsson master med Gustav Ryderdahl bredvid. I andra ledet hittade man Theo Thorszelius och Ruben Eronen. I tredje stod Viktor Larsson och Junior Jonsson, medan fjärde innehöll Sebbe Svensson och Rafael Thell. I femte till slut höll Rasbo-Viktor Karlsson samt Victor Kemi till.

Gustav R fick ingen vidare start i den första finalen, där han efter de första svängarna hade petats ner till sjätte plats. I täten tronade givetvis Gustav J före Theo, Viktor L, Sebbe, Junior, Gustav R, Umeå-Victor och Tim, vars startposition jag missade, men jag gissar på sjunde led.

Viktor L visade nu klorna på riktigt och lade snart beslag på andraplatsen för gott. Lite senare gjorde Sebbe och Junior om bravaden, men i slutet av loppet hade Tim Jansson kört om alla som låg bakom Sebbe, så det blev en fjärdeplats för honom. Theo återtog femteplatsen från Junior, som sedan inte ens fick behålla denna position, då han hade tryckt in nosen, vilken gav honom en blygsam 14:e plats till slut. Olycksbroder var Ruben, som låg bakom Junior över mållinjen men hade brutit sig ur för tidigt i starten. Han blev nu 13:e man.

Därmed var vi framme vid dagens sista åk. När de väl hade sorterat ut sig efter start så kunde man se att Gustav J ledde före Sebbe, Tim, Umeå-Victor, Rafael, Gustav R, Theo, Rasbo-Viktor samt Junior. Men här togs inga fångar, så det blev strax krigande om i stort samtliga positioner.

Sebbe som hade Tim flåsande i nacken körde som i trance och knappade meter för meter in på ledaren. När Sebbe väl var ikapp, så kom omkörningen som ett brev på posten. I och med att Tim låg tätt efter, fick Gustav ge upp vinnarplanerna och istället inrikta sig på att bli tvåa. Men nej, Tim var alltför stark och ordnade en dubbelseger för Rasbo MK genom att gå i mål 0,207 sekunder efter Sebbe. Umeå-Victor var säkert också tämligen nöjd med att greja fjärdeplatsen i det här tuffa sällskapet med Theo och Junior bakom sig över mållinjen.

Gustav R var den store förloraren här. Han var sjua i mål, men nosen var inklämd så han fick flytta ner till elfte plats istället.

Rasbo-Viktor fick därmed sjundeplatsen före Rafael, Victor Sundberg och Isak Askhed. Men vi ska inte glömma Jenna Djurström, som var före sin Rasbokompis Viktor Karlsson. Tyvärr var hennes noskon på fel plats, så hon fick nu nöja sig med 13:e plats. Lika illa var det för Viktor Larsson, som med fem sekunder extra fick maka sig ned från nionde eller möjligen tionde plats till en slutlig 14:e.