Claes Uddgren

Favoritseger i tunn OK-klass

I år kom det nya motorer i OK-klassen. Här hemma är det godkänt att köra med den gamla, men de som inte hade råd eller lust att köpa eller hyra en ny maskin kände sig slagna på förhand och stannade hemma. Följden blev att endast sju svenskar kom till start tillsammans med en dansk och en finländare.

OK

Dino Beganovic från Linköping kör i år EM, VM och WSK-serier för Joakim Wards Tonykart-team. Det har varit en succéartad förstasäsong i klassen, så när han klämde till med 50,929 sekunder under tidskörningen, blev han klart bäst. Tvåa blev smått överraskande Norton Andreasson, som så sent för en månad gjorde premiär i klassen i Jönköpings tävling. Nu rundade han på 51,049. Trea blev Rasmus Jansson, vilket inte var helt oväntat. Han satte 51,462 med Georg Kelstrup fyra på 51,552 och Oscar Hedqvist femma på 51,554.

Det blev exakt samma ordning i det första kvalheatet, som Dino vann med 4,230 sekunder till Norton. Men medan Dino, Norton och Rasmus höll sina positioner även i det andra racet, så klev Emil Flygare upp till fjärdeplatsen från sin sjunde startruta.

Det var torrt nog för slicks till söndagens förfinal, där Rasmus lyckades snuva Norton på andraplatsen bakom Dino, vilken hade dryga tre sekunder tillgodo över mållinjen. Oscar kom tillbaka och tog hand om fjärdeplatsen, medan den stackars finnen Urho Nieminen kom till startfållan med regndäck på karten. Urho gav därför upp den ojämna kampen efter bara tre körda varv. Han hade i sista stund försökt byta hjul men nobbades.

Jag känner inte till vad Rasmus hade för sig i finalen, men han ramlade ner till åttonde plats och blev därefter även diskad.

Dino hade nu inte heller några problem med att köra ifrån det tunna fältet och vinna med tio sekunder till Norton. Ny trea blev Luleås Oscar före Emil och Georg.