Claes Uddgren

Mathilda Europamästare i Rotax

Mathilda Olsson är nu klar för Världsfinalen i Rotax Max Challenge, som körs i slutet av oktober på Sarnobanan i närheten av Neapel. Hon vann den ena av de två finalerna i sista omgången av Rotax Euro Trophy, som kördes i tyska Wackersdorff. Men hon hade egentligen inte behövt åka dit, då mästartiteln var klar redan före sista deltävlingen.

Rotax Max

Tre svenskar var på plats. Under den blöta tidskörningen placerade sig Robin Knutsson bäst med nionde tid. Mathilda Olsson blev 14:e och Patrick Rundquist 25:e man av de blott 34 deltagarna. Engelsmannen Jason Lockwood var värst.

Kvalet toppades också av engelsmän med Rhys Hunter före Charlie Turner. Men Robin hade blivit tvåa efter att ha varit trea och etta i sina heat. Han ansågs dock ha knuffat på någon annan förare och bestraffades med fem sekunder, vilket gjorde att heatsegern ändrades till elfte plats. Därmed blev Mathilda bäste kvalsvensk med sjätte plats. Robin hamnade nu på åttonde plats och Patrick på 15:e.

I den första finalen körde Mathilda om allihop och vann, medan Robin tog några kliv upp till sjunde plats. Patrick avancerade också och gick i mål som åttonde man. Men nosen var intryckt och det kostade givetvis fem sekunder, så han fick starta den andra finalen från 18:e rutan.

En "ny" engelsman i form av Lewis Gilbert dök upp i den andra finalen och petade ned Mathilda till andraplatsen. Robin rasade dock ända ner till 14:e. Patrick klev visserligen upp till elfte plats, men nosen satt ånyo fel, så istället blev det en blygsam 22:a plats.

I totaltabellen är Mathilda alltså etta med Robin sexa och Patrick på 13:e plats.

Rotax Junior

Wilgot Edqvist var ende svensk här. I blötan blev det bara 18:e tid bland de 24 deltagarna på tidskörningen. Efter två fina femteplatser i kvalen hade han emellertid avancerat till sjätte plats. Polacken Oli Pylka vann såväl tidskörning som kval. Favoriten Mike van Vugt från Holland var tolva på tidskörningen och tvåa efter kvalet.

Första finalen vanns av Oli före Mike, medan Wilgot låg kvar på sjätteplatsen. Han fick nu inte behålla denna position, då han ansågs ha orsakat en krock. Så det blev 17:e plats istället.

I sista finalen gick Mike fram och vann före Oli, medan Wille jobbade sig upp till elfte plats, dryga sju sekunder bakom holländaren, som nu sopade hem hela mästerskapet med Oli tvåa och Wille trea. Den frånvarande Vigor Hjorvard körde bara en tävling i serien och slutade på 15:e plats.

DD 2

Här återfanns David Rehme med sjätte tid bland 26 startande på tidskörningen. Under kvalen gick det ännu bättre för "nollåttan". Han blev nämligen tvåa efter en seger och en sjätteplats. I den första finalen var David också tvåa och avslutade sedan med att bli sexa i det sista åket. Så trots att David inte körde (eller i varje inte tog några poäng) i en tävling, så slutade han på fjärde plats i serien, som vanns av tjecken Jakub Bezel.