Marie Radne

Morin Racing Academy tog dubbelseger genom Patrick Rundquist och Mathilda Olsson

Patrick Rundquist från Uppsala samlade flest poäng vid Rotax Max Challenge-premiären, som liksom ifjol inleddes i Klippan Cup. Patrick inledde med en andraplats i första finalen och spädde sedan på poängen genom att vinna den andra finalen före likaledes Uppsalaboende Mathilda Olsson..

Rotax Max

För en gångs skull var det vårvarmt i Klippan med idel sol och en smula blåst under lördagsracen. Men ett tidigt morgonregn gjorde att träningen fick företas på regndäck. Lagom till tidskörningen hade banan torkat upp, men med bortspolat gummi, var fästet inte det bästa. Det var ju dock lika för alla, så det spelade mindre roll om tiderna låg en sekund över vad som producerades under fredagsträningen.

Mathilda Olsson, som representerade Morin Racing Academy med sin Tonykart och med stallchefen Ludvig Morin på plats inledde dagen med att vara snabbast men endast med fyra tusendelar till teamkamraten Patrick Rundquists Kosmic. Tiden för Mathilda blev 44,663 sekunder och 44,667 för Patrick. De behövde nio respektive åtta varv för att nå dessa tider.

En god trea var Södertäljes Tonykartchaufför Felix Jansson med 44,823. Västkustbon Simon Sjögren landade på fjärde plats med 44,884 tätt följd av nollåttan

Oliver Fürstenhoffs PDB-Falcon på 44,954 och varbergaren Charlie Andersen på 44,966.

45,0-tider sattes av kvartetten Kalle Åstrand, Jonathan Karlsson, Rasmus Fridell och Moa Liljendahl. Hon var med sin tiondetid därmed näst bäst av de sju tjejerna.

De 28 förarna radade upp sig 13.15 för sitt första åk. Under mastervarven försvann emellertid en förare och det var mastern Mathilda. Hon förklarade efteråt att hon höll på med att värma upp däcken, då hon kom ut i lösgrus som det föregående OK Juniorheatet hade dragit upp på den nylagda asfalten. Hon kanade därmed av och slog sönder stora delar av framvagnen, så det var bara att kasta in handduken.

Nu kom Patrick att ta ledningen före Felix. De jagade varandra under alla tio varven och strax före slutet gjorde Felix en lyckad framstöt och kom därmed först till målflaggan med 0,511 sekunders marginal till Patrick. Felix hade även den överlägset snabbaste varvtiden med 44,493 med Simon näst bäst på 44,726.

Kalle och Rasmus hade en likaledes het fight om tredjeplatsen med flera skiften. Kalle tog flaggan som trea men torskade på flyttad noskon med fem sekunders (nytt för i år) och då blev Rasmus i alla fall trea, medan Kalle skjutsades ner till åttondeplatsen. Då är att märka att Jonathan, som på slutet smet om Simon blev utesluten från fjärdeplatsen för att han hade kört om under gulflagg. Simon blev således fyra följd av Oliver och uppåkande Madeleine Radne. Hon var bara 19:e på tidskörningen men blev alltså en fin sexa. Däremot försvann Moa tidigt från tätgänget och blev till slut bara 15:e på listan. Före sig i mål hade hon Charlie, men hans nos hade fått sig en törn, så med strafftillägget blev han till slut bara 22:a.

Till det andra heatet 14.40 hade fästet blivit betydligt bättre, så nu körde Felix Jansson en halvsekund fortare och blev snabbast på 43,870.

Mathilda kom nu iväg utan äventyr men fick inte behålla ledningen så lång stund, då både Patrick och Felix brakade förbi. Mathilda tog sig visserligen förbi Felix igen, men den sistnämnde snodde än en gång andraplatsen och satte sedan efter ledande Patrick.

Det gick undan värre mot slutet och trion blev snart en kvintett, då både Charlie och Kalle anslöt. Och har man sett - allihop lyckades ta sig om Patrick, så Felix tog sin andra raka seger före Charlie (som var revanschsugen efter sin jumboplats i första åket), Mathilda, Kalle och Patrick. Mot slutet hade även Jonathan och Rasmus hunnit ifatt och tog målflaggan i hälarna på Patrick.

En bit bakom tog Simon hand om niondeplatsen före Oliver och Elias Callin. Men tionde man i mål (före Oliver) var faktiskt Linköpings William Gunnarsson. Han fick emellertid fem sekunder för nosen och flyttades ned till 14:e plats istället.

Detta gav följande startuppställning till den första finalen: Felix och Patrick i första ledet, Rasmus och Kalle i andra, Simon och Oliver i tredje, Madde och Hugo Kahnborg i fjärde samt Elias och Sonny Broström i femte. Charlie stod i elfte rutan samt Mathilda i 13:e.

Felix, som tvingats till omkörningar i båda kvalheaten för att nå förstaplatsen, kom nu faktiskt att leda från start till mål. Mastertrean Rasmus hängde på från start men blev snart passerad av Patrick, som direkt tog upp jakten på Felix. Paret stack iväg och var till slut cirka fem sekunder före de andra. Men Felix höll som nämnts undan hela vägen och vann med 0,752 sekunder.

Från kön kom Mathilda stormande och under sin jakt passerade hon tio kartar och gick därmed in som trea. Rasmus hade inte samma speed, endast tionde bästa, medan Mathilda var allra snabbast med 43,593 sekunder.

Det fanns emellertid ytterligare en tjej, som hade bråttom och det var Madde Radne med sin CRG. Hon tog sig nämligen upp till femteplatsen, blott 0,626 sekunder bakom Rasmus.

En bit efter tätkvintetten följde Simon, Elias, Ceilia Forsberg, Kalle, Charlie, Oliver, Jonathan och Sonny i ett långt lämmeltåg. Mindre än två sekunder skilde mellan Elias och Sonny. Ceilia och Olivers noskoner satt dock inte där det var tänkt, så med fem sekunders tillägg vardera blev Ceilia till slut 17:e och Oliver 20:e ekipage.

Trots sin andra startruta (inte rolig på grund av Klippans långa, tvära starthögerkurva) lyckades Patrick omgående haka på Felix i den avgörande finalen. Och innan Felix hade funnit sig till rätta, så pep Patrick förbi. Därvid blev Felix lite utträngd så att både Rasmus och Mathilda också kunde smita förbi Södertäljeföraren. Men Felix var långt ifrån en slagen man. Han kom igen starkt och körde om både Mathilda och Rasmus igen.

Bakifrån kom Charlie stormande och sedan Mathilda hade smitit om Rasmus, så försökte Charlie också göra det. Men tillfället var illa valt, så Rasmus blev rammad midskepps och fick bryta efter bara sex varv. När Charlie avslutade sitt tionde varv fick han en svart flagga. Rasmus blev faktiskt också diskad, varför vet jag inte. Kanske hann han ge tillbaka på Charlie?

Felix jagade fruktlöst efter Patrick, som dock höll undan hela vägen. Med Rasmus och Charlie ur vägen, körde Mathilda istället ikapp Felix igen och kunde till slut gå upp på andraplatsen, innan det hela var över. Felix var bara 85 tusendelar efter henne över mållinjen.

Kalle Åstrand var ju tämligen osynlig i den första finalen, men i den avgörande kom han igen starkt på fjärde plats, cirka 1,4 sekunder bakom Felix. Sedan följde Simon Sjögren, som vann sin match över Madde till femteplatsen.

Långt efter tätsextetten kom de övriga, anförda av Elias Callin i ensamt majestät med Jonathan Karlsson en bit efter. Jonte hade Linköpingskvartetten Sonny Broström, Hugo Kahnborg, William Gunnarsson och Liam Andersson närmast efter sig.

Ceilia och Oliver fick aldrig uppleva målgången och var de enda som bröt med trasiga kartar.

Om en månad är det dags för ett tvådagarsrace i Uddevalla. Ska bli spännande.