Claes Uddgren

Winter Cup för Rotax

Vinterns tredje tävling med namnet Winter Cup förbehölls enbart Rotaxklasserna och kördes i Spanien, noga räknat i Campillos med sju svenskar på plats.

Rotax Senior

Kvartetten Mathilda Olsson, Felix Jansson, Rasmus Fridell och Robin Knutsson fanns på plats och placerade sig i samma ordning efter tidskörningen, där Mathilda var suverän tvåa efter finnen Juho Valtanen. Felix gled in på 21:a plats, Rasmus på 35:e och Robin på 38:e bland de 69 deltagarna.

Mathilda mötte Juho i första åket och spöade honom, när hon vann före finnen. Sedan fyllde hon på med två andraplatser och en avslutande tredjeplats, vilket gav henne andraplatsen totalt... efter just Juho.

Felix föll en position, men 22:a plats räckte gott för final, medan Rasmus blev 29:a och därmed hamnade precis utanför de 28 direktkvalificerade. Robin låg kvar på sin 38:e plats. Men än var hoppet inte dött. Det kördes en B-final varifrån de åtta främsta gick vidare till finalåken. Rasmus startade på pole men blev tvåa, vilket ju ändå räckte för att få starta första finalen från 30:e rutan. Robin blev emellertid bara 14:e man och därmed utslagen.

I den första finalen blev det dubbelt England i topp genom Seat Butcher och Tom Edmunds, men Mathilda tog hand om tredjeplatsen med Juho fyra. Felix avancerade upp till 19:e plats och Rasmus tog sig fram till 24:e.

Den andra finalen blev rafflande. Nu lyckades Juho krångla sig förbi tättrion, som rasade bakåt, så Juho vann före två andra engelsmän: Lewis Gilbert och Rhys Hunter. Mathilda tappade ner till elfte plats, medan Rasmus körde upp sig till 15:e och Felix till 18:e.

När man räknade ihop poängen från de båda finalerna så stod Juho Valtanen som etta före Butcher och Gilbert med Mathilda femma, Rasmus 20:e man och Felix 23:a.

DD 2

Här återfanns David Rehme med sin FA-kart. Han var tolva under tidskörningen. Första heatet kunde ha slutat med en sjundeplats om han sluppit fem sekunders tillägg för en intryckt nos. Nu blev det i stället elfte plats. Tyvärr var det slutåkt efter sju varv i det andra heatet, vilket innebar 22:a plats och samma placering totalt efter kvalen.

I den första finalen körde David upp sig till 13:e plats, 9,4 sekunder bakom ettan. I den andra tog han en gubbe till och blev alltså tolva. Ändå blev det bara 14:e plats vid sammanräkningen av poängen.

I Mastersklassen återfanns Jan Karlsson bland de blott 16 deltagarna. Jan var elfte man på tidskörningen men fin åtta respektive sjua i kvalen. Därmed höll han sjunde plats inför finalerna, där han dock bröt båda två på första varvet och därmed slutade som 14:e i hela tävlingen.

Micro Rotax

En för mig okänd klass med en svensk (?) Erik Poulsen, som normalt kör för en skånsk klubb i SKCC. Med en Energy började det bra med 19:e respektive 17:e plats i heaten. Icke desto mindre hamnade Erik på 28:e och sista plats inför finalerna. I den första tog det stopp efter fem varv och därmed blev det 26:e plats. I den andra stämde det bättre, så Erik kunde avancera upp till 17:e plats. Dessa resultat gav honom 21:a plats totalt vid sammanräkningen,.

Rotax Junior

I klassen med 51 förare återfanns Umeås Arvid Rosén, som var en suverän åtta på tidskörningen. I de tre heaten kom han 8-6-6, vilket gav honom 13:e plats totalt inför de båda finalerna. I den första var han 14:e man i mål och i den andra gick det än bättre med elfte plats, vilket gav honom en slutlig 14:e plats efter sammanräkningen. Polacken Olli Pylka var etta de flesta gångerna och vann därmed totalt.